"Als ik de bewoners zie, word ik blij"
Dagelijks krijgt hij stevige knuffels. Als dank. Want als persoonlijk begeleider zorgt hij niet alleen voor de bewoners van woongroep ’t Anker in Valkenburg, maar laat hij ze ook stralen. En zij hem. Je kunt wel zeggen dat de 23-jarige Thy Ramakers een toffe job heeft bij Radar. En het is meer dan alleen werk...
Diensten draaien en zorgplannen schrijven
Wat ooit begon als een stageplek is inmiddels uitgegroeid tot een vaste baan waarin Thy zich helemaal op zijn plek voelt. Als kleine jongen wist hij niet precies welk beroep hem aansprak. “Vroeger wilde ik elke maand iets anders worden”, vertelt hij lachend. Uiteindelijk is hij in de zorg beland, mede door de invloed van zijn ouders. Want zijn moeder is verpleegkundige en zijn vader heeft jarenlang bij Radar gewerkt. Toch duurde het even voordat hij zijn draai echt vond. Na zijn niveau 4-opleiding Maatschappelijke Zorg begon hij als begeleider, maar al snel miste hij iets. “Toen ik als begeleider werkte, had ik niet echt een uitdaging. Een traineeship tot persoonlijk begeleider was de uitkomst. Nu ik persoonlijk begeleider ben, heb ik wisselende taken, zoals diensten draaien en zorgplannen schrijven. Dat vind ik een leuke en uitdagende combinatie.”
Graag werken met gemengde doelgroepen
Bij 't Anker wonen 24 mensen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen. Variërend van 50 jaar tot de seniorenleeftijd. “Ik werk graag met zo’n gemengde doelgroepen. Bij de ouderen zie je vaak een toename van verzorging. En rollators komen er ook steeds meer. Soms struikelen we over de geparkeerde rollators bij de dagbesteding. En juist bij de wat jongere bewoners richt je je veel op gedrag en begeleiding. Die afwisseling is fijn.”
Kijken wat een bewoner nog kan en wil
Het werken in de zorg gaat voor Thy veel verder dan alleen het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden. Hij ziet het als zijn taak het uiterste uit de bewoners te halen. “Ik kijk naar de wensen en behoeften van hen. Zelfredzaamheid is hierbij van groot belang. Wat kan de bewoner nog zelf? Waar heeft hij of zij hulp bij nodig? Wat wil hij of zij? Bijvoorbeeld even naar buiten voor een wandeling? Dan doen we dat. Ik vind het belangrijk om naar hen te luisteren en dat we die wensen ook waarmaken.”
Zoveel mogelijk plezier aan dagbesteding
Een typische dag voor Thy begint met het verzorgen van de bewoners. “Douchen, op bed verzorgen, en persoonlijke verzorging horen bij mijn takenpakket. Ik zorg er altijd voor dat ze netjes voor de dag komen. Goed uitzien hoort erbij, vooral als familie op bezoek komt of wanneer ze gewoon hun kamer verlaten. Is de bril gepoetst? Zijn de haren mooi gekamd? Zijn alle overbodige haren weg? Oké, dan kunnen we gaan”, zegt hij met een glimlach.” Het dagelijkse hoogtepunt bij ’t Anker zijn de leuke activiteiten voor de bewoners. Denk hierbij aan: knutselen, soep maken, wandelen, muziekmiddagen of sjoelen. En bij goed weer gebeurt dit in de tuin. “De dagbesteding is een belangrijk onderdeel van de dag van onze bewoners en ik zorg ervoor dat ze daar zoveel mogelijk plezier aan beleven.”
Vrijwilligers en robots zijn onmisbaar
Wat Thy prettig vindt, zijn de vrijwilligers die hen ontlasten. Maar ook wordt bij Radar technologie ingezet om ondersteuning te bieden. Zeker nu er steeds minder handjes van zorgprofessionals zijn die het werk kunnen doen, is dit zeer welkom. “Een van de bewoners heeft een robot genaamd Ivy. Deze robot – die zij trouwens Pucky noemt – geeft haar structuur. De robot zegt bijvoorbeeld: ‘Zet jij de kar met koffie en thee klaar?’ Heel handig. Dit neemt ons veel werk uit handen.” Een andere bewoonster heeft een robothond Cindy, waarmee ze omgaat alsof het haar echte harige viervoeter is. “We zien haar helemaal opfleuren. Ze behandelt hem met zoveel liefde.”
Kansen om door te groeien zijn er genoeg
Wat heeft Thy voor toekomstplannen? Hij zit goed bij Radar en denkt hier nog veel jaren te werken. “Radar heeft me de kans geboden om na mijn stage begeleider en daarna persoonlijk begeleider te worden. De mogelijkheid om door te groeien naar gespecialiseerd begeleider en senior gespecialiseerd begeleider is er en wordt ook aangeboden. Hierdoor heb ik nog meer plezier in het werken, omdat ik weet dat ik nog verder kan komen. Ook is het voor mij mogelijk om ooit zorgmanager te worden. Kansen genoeg dus.”
Gelukkige bewoners, gelukkige Thy
Thy’s liefde voor zijn werk en de bewoners straalt van hem af. In alles wat hij doet of zegt, zie je dat terug. “Als ik de bewoners zie, dan word ik blij. Als ik een avonddienst heb, dan staan ze me al op te wachten bij de deur. Dat geeft me veel voldoening. Als ik zie dat de bewoners gelukkig zijn, dan ben ik dat ook.”