Sacha: Ik kan echt iets betekenen voor kinderen en hun ouders

Sacha


“Om dit werk te kunnen doen, moet je stevig in je schoenen staan. Het is een drukke baan, je bent de hele dag in touw en moet continu alert zijn. Ouders van kwetsbare kinderen vertrouwen jou hun kwetsbare kind toe. Dat is een mooie maar ook zware verantwoordelijkheid”, zegt Sacha Daemen, persoonlijk begeleider bij KBC ’t Knoevelhöfke.

Een baan in de zorg was niet Sacha’s eerste keus. “Ik wilde ‘iets’ in de sport gaan doen, maar omdat de mbo-banen in die sector dun gezaaid zijn, ben ik daarvan teruggekomen. Een beroepskeuzetest wees uit dat de zorg goed bij mij zou passen. Ik heb de opleiding Maatschappelijke Zorg gedaan en ben via een stage bij KBC De Grummelkes in Cadier en Keer terecht gekomen. Na mijn stage kreeg ik direct een contract aangeboden. Ik heb 1,5 jaar bij De Grummelkes gewerkt en nu alweer 3,5 jaar bij ’t Knoevelhöfke.”
Sacha werkt met kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 5 jaar. “Mijn collega’s en ik bereiden de kinderen voor op school. Dat gaat om heel basale dingen; leren lopen, leren eten, oefenen met praten, op een stoel blijven zitten en kleine taakjes uitvoeren. Daarvoor werken we samen met interne en externe specialisten op diverse gebieden, zoals logopediste en fysiotherapeut. Dat maakt het werk voor mij extra interessant.”

Trots
“Het is best uniek wat wij de kinderen en hun ouders bieden. Dit is een van de weinige locaties in Zuid-Limburg waar kinderen met een beperking op deze manier spelenderwijs en met zoveel faciliteiten worden voorbereid op hun schooltijd. We sluiten volledig aan bij de behoeften van het kind. Ik zie het als een grote uitdaging om het best mogelijke uit deze kinderen te halen, hen te ondersteunen in hun ontwikkeling en een zo goed mogelijke toekomst te bieden. Als ze hier weg gaan en klaar zijn voor de volgende stap, ben ik trots dat ik daaraan een bijdrage heb mogen leveren. Ik had vroeger niet verwacht dat de zorg voor zo’n jonge kinderen mij zo goed zou bevallen. Maar dit werk is echt fantastisch.”

Doorgroeien
Hoe ziet Sacha de toekomst? “Positief! Ik zit hier voorlopig nog prima op mijn plek. Op termijn wil ik doorgroeien naar een meer coachende rol, en hoop daarvoor een hbo-opleiding te mogen doen. Het fijne aan werken bij Radar is, dat het niet alleen gaat om de ontwikkeling van de talenten van cliënten, maar dat er ook veel aandacht is voor de ontwikkeling van medewerkers.”