Begeleider Monique: inspelen op ieders behoefte

Activiteitencentrum De Kanjel in Maastricht biedt dagbesteding voor mensen met een meervoudige beperking. Monique is er activiteitenbegeleidster en Stefan is één van de cliënten uit de flexgroep.

“Bij De Kanjel hebben we drie groepen cliënten: de EMB (Ernstig Meervoudige Beperking) groep, de flexgroep en de basisgroep. In de EMB-groep ligt de nadruk op de verzorging van cliënten. Cliënten die in de basisgroep zitten, zijn vrij zelfstandig. De flexgroep is een tussengroep. Daar en in de basisgroep organiseren we allerlei activiteiten waar cliënten aan kunnen deelnemen.”

Bij binnenkomst is al direct duidelijk dat iedere cliënt andere vaardigheden heeft. De een is heel sociaal en houdt van knuffelen, terwijl de ander graag zijn knip- en plakwerk wil maken en niet gestoord wenst te worden. “We proberen altijd aan de zorgvraag van de cliënt te voldoen. Daarom stimuleren wij Stefan om verschillende activiteiten uit te voeren die hij leuk vindt. Elke cliënt die naar De Kanjel komt, heeft een vaste structuur en een eigen dagprogramma. Sommige cliënten beginnen met computeren, puzzelen of knippen en plakken. Er zijn ook cliënten uit de flexgroep die op bepaalde momenten de basisgroep bezoeken. Ze doen dan mee aan verschillende activiteiten zoals muziek en beweging, kleuren, bakken en koken of helpen in de moestuin. Op deze manier krijgen ze gedurende de dag meer prikkels. Elke cliënt heeft een eigen dagprogramma.”

Er is een groot verschil tussen de groepen. In de EMB- en flexgroep heerst vooral rust, terwijl de basisgroep rumoeriger is. “Sommige cliënten kunnen niet praten en zijn afhankelijk van ons. Aan gezichtsuitdrukkingen kunnen we zien hoe het met ze gaat. Bij andere cliënten krijg je veel meer mondelinge feedback. Al onze cliënten zijn heel erg vrolijk, en geen enkele dag is hetzelfde. Dat maakt het werken bij De Kanjel een zeer gevarieerde werkplek.”

Interactief speelgoed om te prikkelen
Medewerkers streven ernaar cliënten een fijne dag te bezorgen. “Om ze te blijven prikkelen en stimuleren tot reacties, hebben we op onze locatie extra materiaal nodig. Binnenkort ontvangen we allerlei nieuwe spullen voor de snoezelruimte, zoals knuffels met geluiden. Laatst is er zelfs een speciale bus met interactieve knuffels langsgekomen die we in de snoezelruimte hebben uitgeprobeerd. Deze knuffels zien er levensecht uit en reageren op de cliënt. We zagen hele bijzondere reacties.”

Gezien de bijzondere doelgroep, volgen medewerkers regelmatig verschillende cursussen. Er wordt tijd vrij gemaakt om cursussen te volgen en informatie te delen met collega’s. “Juist in die situatie merken we het personeelstekort. Een paar extra handjes is dan echt wenselijk.”

Stefan: een dagbesteding met stimulans


Stefan volgt dagbesteding op De Kanjel en houdt vooral van computeren, boekjes lezen, zingen en ‘snoezelen’. Ook is hij de gangmaker van de groep. Als hij zich prettig voelt, dan zingt hij uit volle borst. Zonder begeleiding of achtergrondmuziek krijgen aanwezigen een klein concert van Heino of Frans Bauer. Op de computer koppelt hij afbeeldingen aan woorden met een missende letter. Hij houdt ook heel erg van uitrusten in de snoezelruimte. “Ik ga straks snoezelen. Dat vind ik fijn”, kondigt Stefan in de ochtend aan.

Maar ook andere activiteiten zoals koken doet hij graag. “In de keuken help ik met bakken en afwassen. Gisteren hebben we appeltaart gebakken. Dat is nu helemaal op”, vertelt hij lachend. Samen met een stagiaire heeft hij een fotoboek gemaakt met foto’s van hem en zijn familie van vroeger en nu. Hij gaat er helemaal in op om daar doorheen te bladeren. Ook de Story en Privé vindt hij heerlijk om te lezen. En de mooie foto’s en plaatjes daarin zijn hartstikke leuk om te bekijken.