Begeleider Desiree: een gezamenlijk doel, maar dan zelfstandig doen

In het trainingshuis Piusstraat wonen 11 jongeren in een eigen appartement. Hier ligt de focus op de ontwikkeling van jonge mensen, zodat ze uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk kunnen gaan wonen. Desiree is één van de begeleiders bij het trainingshuis en kartrekker van vele activiteiten.

“Het trainingshuis is een ander concept dan alle andere woonvormen die we binnen Radar kennen. We hebben een uniek concept, veel kennis en expertise. Wat we hier doen is aanvoelen, nabijheid bieden en loslaten. We focussen op de zelfstandigheidstraining en het doel is om te kijken of iemand zelfstandig kan gaan wonen. Dat kan niet altijd, maar we proberen zoveel mogelijk zelfstandigheid te leren. Uiteindelijk zetten de jongeren een volgende stap. Die stap is voor iedereen anders."

Een goed netwerk en een eigen werkplek voor een mooie toekomst
Alle jongeren binnen het trainingshuis gaan overdag naar school, dagbesteding of werk. Dennis werkt bij een hoveniersbedrijf in Bingelrade. Dat is tevens een zorgtuin waar hij alle kneepjes van het hoveniersvak krijgt aangeleerd. Desiree: “We hebben goed contact met de verschillende locaties waar onze jongeren werken. Hier is ook gespecialiseerde begeleiding aanwezig. Dennis’ begeleiders zijn overigens niet van Radar. Regelmatig evalueren we hoe het werken gaat en of het voor beide partijen bevalt.”

Niet iedereen heeft een goed netwerk om zich heen. Dennis is een jongen die goed contact heeft met zijn ouders en zijn zus. “Het trainingshuis moet je zien als een tussenfase waar de jongeren verblijven. We stimuleren ze dan ook om hun huidig netwerk te onderhouden. Je merkt aan ze dat ze allemaal heel gemotiveerd zijn om uiteindelijk zelfstandig te wonen. Wij ondersteunen en helpen ze waar mogelijk, maar de jongeren doen het uiteindelijk helemaal zelf. Dat is heel mooi om te zien.”

Weerbaarheidstraining Rots & Water voor iedere cliënt beschikbaar
Desiree is één van de kartrekkers van de weerbaarheidstraining Rots & Water. Samen met een collega heeft ze de bestaande training omgevormd naar de doelgroep van het trainingshuis. “Ik hou me bezig met methodiekontwikkeling en de manier waarop we werken binnen Radar en de ontwikkeling van instrumenten. Vorig jaar hebben we de weerbaarheidstraining uitgeprobeerd en dat was een succes. Nu bieden we deze training binnen Radar aan en daar ben ik heel trots op. Ik voel me ook gesteund om dit soort dingen op te pakken en uit te voeren. Daar ben ik heel blij mee.”

Bekijk ook de film over het Trainingshuis.

Dennis: zelfstandig wonen, met een beetje hulp

Dennis woont twee jaar in het trainingshuis en denkt langzaam aan de volgende stap. Hij laat ons via de gezamenlijke voordeur en zijn voordeur van het appartement binnen. “Toen ik hier voor het eerst binnenkwam, was ik heel verlegen en zei ik bijna niets. In die tijd had ik nooit de deur voor jullie opengemaakt.” Desirée bevestigt dat Dennis in de afgelopen twee jaar flinke stappen heeft gezet. “Hij is een totaal andere Dennis geworden.” Trots gaat Dennis verder: “Ik ben nu veel socialer, ik praat meer, ben meer mezelf, durf ‘nee’ te zeggen en heb hier zelfs vrienden gemaakt. Met de begeleiding van het trainingshuis krijg ik ondersteuning waar ik dat nodig heb, zoals hulp bij brieven waar ik niet veel van begrijp.”

Zelf een dagindeling bepalen stimuleert zelfstandigheid
Dennis geeft een kijkje in zijn dagelijkse leven en vertelt vol passie: “Ik ben aan het leren om hovenier te worden. Ik werk bij een hoveniersbedrijf in Bingelrade. Ik ben daar de hele dag buiten en dat vind ik heel erg leuk om te doen. Ik krijg alle kneepjes van het vak geleerd, zeker over bepaalde planten en bomen. Het is echt een hele fijne plek. Ik hoop dat ik daar kan blijven werken.” Ook in het trainingshuis zit hij op z’n plek. “Ik vind het fijn dat ik de vrijheid heb om mijn eigen ding te doen. Ik kan zelf beslissen wanneer ik boodschappen doe, ik speel graag op mijn keyboard en ben dol op games. Ik kook ook vaker voor de hele groep, want dat vind ik heel leuk om te doen. Maar ik vind het ook heel fijn dat de begeleiding me helpt als ik iets ben vergeten, zoals stofzuigen. Mijn wens is om de volgende stap te zetten. Ik weet nog niet precies wanneer of waarheen, maar ik wil graag meer zelfstandig wonen."