Begeleider Carmen: zorgen voor een heerlijke plek

Carmen is verzorgende IG bij Radar en is Ruuds steun en toeverlaat. Ze vertelt enthousiast: “Ruud is een bewoner die nog héél zelfstandig is. We hoeven hem alleen maar te helpen met douchen. Dat is trouwens niet het geval bij iedere bewoner. Maar iedereen heeft wel zijn eigen plekje. Alle bewoners hebben een eigen kamer met spullen die ze van huis hebben meegenomen. Dat maakt het voor hen huiselijk en vertrouwd. Die sfeer willen we ook in de gezamenlijke ruimtes. Van Radar krijgen we alle de ruimte om dat te realiseren.”

We geven net dat beetje extra
Om die huiselijkheid in alle facetten van de dag terug te laten komen, gaan Carmen en haar collega’s nog een stapje verder: “We nemen de tijd om met bewoners te praten, ze te verzorgen of met ze naar het centrum te lopen. Laatst zei een bewoner dat hij enorm veel zin had in reifkuchen. Toen heb ik ze met de bewoners gebakken en de volgende dag samen opgegeten. Je ziet de bewoners dan stralen. Dat soort dingen doen we allemaal en vaak ook heel spontaan. Omdat we meeleven met onze bewoners, doen we graag net dat beetje extra. Je merkt dat ze het fijn vinden. Die waardering uiten zij ook. Met knuffels en kusjes als ze niet zo goed kunnen praten. Dat vind ik echt heerlijk aan mijn werk.”

Met regelmaat vragen Carmen en haar collega’s wat bewoners graag zouden willen. Dat kan gedurende de dag iets kleins zijn, zoals een uitstapje naar het dorp, maar kan ook een grotere activiteit zijn. “Afgelopen zomer hebben we een barbecue georganiseerd voor bewoners en familie. Om dat te kunnen realiseren, hebben we steun van de organisatie nodig. Gelukkig krijgen we die meestal ook. Net zoals de waardering voor wat we doen. Bewoners vinden het echt geweldig. Lekker met z’n allen genieten. Het werk wat we doen is zo ontzettend dankbaar. Het maakt dat je een volgende keer weer je beste beentje voorzet. Eigenlijk is het meer dan werk. Het is bijna een hobby, waar ik mee bezig mag zijn. Ik ben echt heel erg trots op mijn werk.”

Ruud: een heerlijke plek op je oude dag

Ruud woont in Landgraaf en heeft een licht verstandelijke beperking. Bij Willem II woont hij in een woonvorm waar intensieve 24-uurs zorg geleverd wordt aan ouderen. Ruud is een echt buitenmens. Bij mooi weer is hij altijd buiten te vinden en twee keer in de week werkt hij op een zorgboerderij. “Ik kan me heel goed redden met de rollator en doe echt heel veel zelf. Ook op de boerderij. Ik vind het heerlijk om bij de dieren te kijken. Ze hebben daar paarden, ganzen, kippen en geiten. Ik ga daar naartoe voor de gezelligheid en zit vaak buiten in het zonnetje."

Liefde voor mens en dier
Vandaag heeft Ruud zijn dagje boerderij opgegeven om zijn plek bij Woonvorm Willem II te laten zien. “Ik heb mijn eigen spulletjes in de kamer staan en mijn eigen tv en radio. Waar ik het meest trots op ben zijn mijn twee klokken en de foto’s van mijn papa en mama. Mijn vader heeft vroeger in militaire dienst gezeten, daar heb ik ook een foto van. Op mijn tafel heb ik een foto van mijn vriendin Carla. Maar ze is er nu niet meer. Daar ben ik heel verdrietig om, ik mis haar nog steeds. Ik had haar heel lief.”

Naast dierenliefhebber is Ruud ook fervent tv-kijker. In de gezamenlijke woonkamer zit hij altijd op zijn vaste plek. “Hier kan ik goed tv kijken. Een spelletje spelen vind ik niet zo leuk. Ik kijk graag naar een dierenfilm.” Soms heeft hij een momentje rust nodig. Dan trekt hij zich terug op zijn kamer. “Ik vind het af en toe een beetje druk in de gezamenlijke ruimte. Een andere bewoner kletst heel veel, daar word ik nerveus van. Als ik rust wil, dan ga ik tv kijken op mijn kamer. Dan zit ik in de ruststoel en heb ik mooi helder beeld op mijn tv.”